begraafplaats

Verdeeldheid over komst begraafplaats

De bewoners van een wijk in Eindhoven kunnen het niet met elkaar eens worden. Er zijn namelijk plannen om een natuurbegraafplaats te creëren, in de tuin van de Trudokerk. De ene groep is van mening dat deze natuurbergraafplaats zal zorgen voor overlast van bezoekers, terwijl de andere groep zich verzekerd ziet van een groene tuin de komende decennia.

De vergunning voor de bouw van de bergraafplaats is begin dit jaar al aangevraagd bij de gemeente door de kerk. De gemeente heeft echter nog steeds niet besloten om toestemming te verlenen aan deze plannen, of ze af te keuren. Omwonenden zijn bezorgd over geluidsoverlast tijdens de bouw, omdat sommige van hun de tuin direct aan die van de kerk hebben grenzen. De Trudo Kerk hoopt met de komst van de begraafplaats nieuwe inkomsten te genereren. De reden om te kiezen voor een natuurbegraafplaats heeft te maken met de voorkeur voor het behoud van het groen om de kerk heen.

Gedaan met de rust

De verdeeldheid onder de bewoners is met name te doen om de rust. Sommige van de omwonenden zijn bang dat het aantrekken van nabestaanden de rust in hun huis en tuin zal schaden, bericht het Eindhovens Dagblad aan Uitvaart geregeld. Voorlopig is het afwachten voor de bewoners van deze wijk, omdat de gemeente nog geen duidelijkheid heeft gegeven over wanneer er precies een besluit wordt genomen. Het besluit kan samenhangen met het steeds populairder worden van een crematie, ten opzichte van een begrafenis.

Hierdoor is er steeds minder ruimte nodig op begraafplaatsen, en dit kan het besluit dus beïnvloeden. Het aantal crematies stijgt al jaren ten opzichte van het aantal begrafenissen en de verwachting is dat deze trend zich nog even door zal zetten. Hierdoor wordt het voor vergunning aanvragers steeds lastiger om toestemming te krijgen van een gemeente, omdat de ruimte eigenlijk niet meer nodig is.

 

 

Leave a Comment