Duurzame uitvaart, steeds populairder

Niet alleen in het dagelijks leven wordt duurzaamheid steeds belangrijker en populairder, ook na de dood wordt deze lijn doorgetrokken. Steeds meer mensen willen zowel tijdens het leven als erna, zo min mogelijk de de natuur en het millieu belasten. Een duurzame uitvaart past in dit plaatje, en de aanbieders van uitvaarten hebben tegenwoordig steeds meer te bieden om de groeiende vraag hierin bij te houden. We geven je hier een aantal voorbeelden van duurzame uitvaart producten. 

Een millieuvriendelijke kist of urn tijdens de uitvaart

In een ideale wereld is de kist of de urn die wordt gebruikt voor de uitvaart, volledig ecologisch afbreekbaar. Er zijn meer en meer mensen welke kiezen voor een kist welke gemaakt is van onbewerkt hout met een keurmerk. Tevens zien we steeds meer kisten welke gemaakt zijn van riet of zelfs karton. Dit soort materialen breken uiteraard een stuk makkelijker af dan hout wat bewerkt is met speciale chemicalien om mooi te blijven.

Vervoer van en naar de begraafplaats of crematorium

U kunt zich voorstellen dat een lange stoet met grote zwarte rouw-auto’s, niet de meest millieuvriendelijke optie is. Het vervoer van en naar de begraafplaats kan tegenwoordig ook duurzaam. Er zijn gevallen bekend van vervoer per koets, lopend en zelfs per bakfiets speciaal gemaakt voor de uitvaart. Een mogelijkheid om het vervoer tot een minimum te beperken is het organiseren van de lijkverzorging, dienst en begrafenis/crematie op dezelfde locatie.

Cremeren of begraven, wat is duurzamer?

Wat denkt u dat het minste schade verzoorzaakt aan het millieu? Cremeren of begraven? Alhoewel de verschillen niet heel groot zijn, is hier nog geen duidelijkheid over. Een crematie levert uiteraard rook op waar er bij een begrafenis een kist en steen in de grond gaat. Natuur begraafplaatsen zijn in opkomst, getuige het aantal plannen voor deze vorm van een begraafplaats waarbij er wordt gekozen voor een bosachtige omgeving. Op zo’n natuurbegraafplaats zult u alleen materialen aantreffen welke natuurlijk afbreekbaar zijn. De graven liggen een stuk verder uit elkaar dan bij een gewone begraafplaats, en zijn gemarkeerd door middel van bijvoorbeeld een grote steen.

Details

Om het plaatje helemaal compleet te maken, kunt u ervoor kiezen om digitale rouwkaarten (dit scheelt papier) en biologisch eten en drinken te serveren tijdens de uitvaart. De verzekeraars uit de branche zullen de aankomende tijd meerdere zaken bedenken om deze trend bij te houden.

 

 

 

Leave a Comment