Grafrechten het hoogst in Naarden

Wanneer je in de plaats Naarden woont en ervoor kiest begraven te worden, ben je in Nederland het minst voordelig uit. Wanneer je begraven wilt worden, is het namelijk zo dat je moet betalen voor de kosten van de rechten van het graf (grafrechten). Per gemeente verschillen deze kosten en in Naarden bedragen deze kosten 366 euro op jaarbasis. Dat de verschillen in kosten per gemeente groot zijn blijkt wel uit het verschil tussen de duurste en voordeligste in Nederland. De gemeente Losser (Overijssel) vraagt namelijk slechts 24 euro per jaar, een verschil dus van 342 euro per jaar.

Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen

uitvaart

Deze kosten zijn naar voren gekomen uit het jaarlijkse vergelijkings onderzoek van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (afkorting; LOB), meldt nieuwssite nu.nl. Het onderzoek is gehouden door heel Nederland en hier deden ongeveer 900 gemeentelijke, particuliere en kerkelijke begraafplaatsen uit heel Nederland aan mee. Opmerkelijk aan dit onderzoek is volgens ons het feit dat 75% van de begraafplaatsen de standaardprijs voor de rechten op een graf voor twee personen heeft verhoogd. Hieruit blijkt dat het zeker verstandig is om zo vroeg mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten, kosten staan namelijk niet vast voor de toekomst. En net als met andere zaken, is het niet erg waarschijnlijk dat deze goedkoper gaan worden.

Gemiddeld zijn de kosten van een begrafenis met 3.5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, laat het onderzoek van LOB zien. Op de vraag waarom de kosten tussen verschillende gemeentes zoveel kan verschillen, heeft het LOB niet direct antwoord. Een woordvoerder van de organisatie gaf aan niet direct aan te kunnen geven waar dit precies aan ligt.

Elke gemeente mag helemaal zelf beslissen welke kosten er worden gerekend voor grafrechten. Hoe hard het soms ook klinkt, ook deze markt heeft de te maken met een prijs welke is gebasseerd op vraag en aanbod. Doordat er in de provincie meer beschikbare grond is en minder vraag dan in de Randstad, zullen de prijzen in de Randstad hoger liggen.  Aldus een woordvoerder van LOB.

Top drie

De top van de lijst met duurste grafrechten van Nederland, bestaat uit de Gemeentelijke Begraafplaats Naarden, de Protestantse Begraafplaats Duinhof in Lisse en wordt afgemaakt door de Gemeentelijke Begraafplaats Bernisse in Zuid Holland. Helemaal onder aan de lijst vinden we naast de Losser Begraafplaats, de Gemeentelijke begraafplaats Heerde in de provincie Gelderland en de Rooms Katholieke Begraafplaats Tubbergen in de provincie Overijssel.

Kosten

Ook al bedragen de kosten van sommige begraafplaatsen slechts een paar tientjes per jaar, over een lange tijd kan dit bedrag toch aardig oplopen. Wanneer een persoon ervoor kiest gecremeerd te worden, zijn van deze kosten geen sprake. Het is goed alvast na te denken over wat uw wensen zijn, heeft u bijvoorbeeld al eens gedacht aan een levensverzekering?

Yarden uitvaartverzekering

Yarden uitvaartverzekering

Yarden uitvaartverzekering

  • Verzekerd bedrag € 8000
  • Betaaltermijn: tot 85 jaar
  • Kinderen meeverzekerd

Overall Rating

Yarden uitvaartverzekering Info

 

Leave a Comment