Opnieuw onderzoek naar euthanasie door OM

Er wordt wederom bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek kan worden gestart door het Openbaar Ministerie (OM) naar een huisarts die “euthanasie onzorgvuldig verleende”. In hoeverre het lijden van de vrouw was wil het OM graag opnieuw evalueren.

De vrouw in kwestie leed aan de longziekte COPD, was al in ver in haar tachtiger jaren en had langere tijd ernstig last van ademhalingsproblemen. Zij diende een euthanasie verzoek in bij haar huisarts wanneer de bovengenoemde problemen verergerde, volgens de desbetreffende huisarts.

Geaccepteerdinsurance

Diezelfde huisarts had de vrouw al geadviseerd om naar een appartement te verhuizen wat zou moeten resulteren in het afnemen van de kortademigheid. Ook had hij haar extra zuurstof aangeboden. Helaas werden de ademhalingsproblemen na een aantal weken een stuk erger en werd de vrouw geadviseerd door haar huisarts om naar een longarts te gaan. De longarts zou dan een veel gedetailleerde onderzoek kunnen verrichten om de oorzaak van de ademhalingsproblemen te achterhalen.

Helaas sloeg de vrouw alle adviezen af en wou zij perse eerst een verzoek voor euthanasie indienen. Pas als het verzoek niet geaccepteerd zou worden wou de vrouw het advies opvolgen van haar huisarts en dus een long specialist bezoeken. De huisarts zag duidelijk het lijden van de vrouw en ging akkoord om eerst een euthanasie verzoek in te dienen. De Toetsingscommissie zet hier vraagtekens bij, volgens Trouw.

De huisarts heeft niet duidelijk vastgesteld of de situatie van de vrouw echt uitzichtloos was en daarom doet het OM hier onderzoek naar. Ook al heeft het OM wederom een onderzoek ingesteld, betekent dit niet dat de desbetreffende huisarts vervolgd zal worden.

Vervolging

De procureur-generaal, Rinus Otte zei al eerder tegen de Tweede Kamer dat er steeds meer wordt geleerd over de euthanasie zaken en dat ook de duidelijkheid hierdoor groter wordt. Wat natuurlijk het proces zal verbeteren en hopelijk ook versnellen. Voortaan zal Justitie na het behandelen van een zaak laten weten waarom er daadwerkelijk wel of niet zal worden vervolgd. Dit moet uiteindelijk veel meer helderheid geven over de precieze handeling van euthanasie verzoeken.

Dela uitvaartverzekering

Dela uitvaartverzekering

Dela uitvaartverzekering

  • Verzekerd bedrag € 8750
  • Betaaltermijn: tot 65 jaar
  • Kinderen meeverzekerd

Overall Rating

Dela uitvaartverzekering Info

Leave a Comment