Families steeds vaker ruzie over testament

Het komt steeds vaker voor dat familieleden heftig in de strijd liggen met elkaar over het testament van hun geliefden. Volgens meerdere advocaten is het aantal rechtszaken namelijk fors gestegen in de afgelopen jaren. Het gaat voornamelijk om wat de ouder achter heeft gelaten voor de kinderen. Één van de redenen is bijvoorbeeld, hoe gevorderd was de dementie van ma toen ze besloot haar kinderen te onterven en de totale erfenis aan een goed doel te schenken?

RTL Nieuws sprak met drie experts die duidelijk een groeiend aantal zaken voorbij ziet komen omtrent testament oftewel erfenis ruzies. Notaris Jef Oomen heeft het recentelijk zelf zo een soort gebeurtenis meegemaakt. “Er kwam een wat oudere dame bij mij op kantoor, ze was duidelijk zwaar emotioneel en heel erg nerveus. Vervolgens vertelt ze dat zij graag haar dochter wil onterven.”

Ouderen steeds kwetsbaarderinsurance

“Ik moest heel voorzichtig met haar in gesprek, doordat zo een beslissing een invloed kan hebben op een groot aantal mensen, kinderen noem maar op. De vrouw had een ruzie gehad met één van haar kinderen en een opmerking gemaakt over de opvoeding van haar kleinkinderen. Helaas was deze opmerking verkeerd gevallen. Ik heb haar toen gezegd dat ze over een week terug moest komen om de situatie even te laten kalmeren. Ongeveer anderhalve week tot twee weken later was de ruzie afgelopen en uitgepraat.”

Dit soort impulsief gedrag ziet Jef Oomen steeds vaker. Notarissen hebben door de vergrijzing steeds vaker te maken met kwetsbare ouderen. Ouderdom ziektes zoals dementie spelen een grote rol maar bijvoorbeeld ook wanneer ze afhankelijk worden voor hun verzorging door hun kinderen of anderen. Vaak schakelen notarissen de hulp in van een arts om voor de zekerheid een objectieve mening te hebben of diegene nog wel wilsbekwaam is. In andere woorden, is hij of zij nog wel in staat om te kunnen zien wat voor een gevolg zo een groot besluit kan hebben.

Het is niet zo makkelijk

Vijftien tot twintig keer per jaar schakelt Jef Oomen een arts in. Voor de mensen bij wie het vermoeden bestaat dat ze wilsonbekwaam zijn, en in het bijzonder mensen met dementie is de hulp van een gespecialiseerde arts onderdeel van een stappenplan van de beroepsorganisatie van notarissen. Voor een notaris is het natuurlijk heel belangenrijk dat iemand ook daadwerkelijk begrijpt wat er ondertekent word.

“Het lastige is dat dit niet zo makkelijk is. Wanneer iemand Alzheimer heeft betekent dit nog niet dat diegene wilsonbekwaam is. Deze persoon kan in het eerste stadium zitten en problemen met hoofdrekenen hebben, maar nog duidelijk weten wat een woningverkoop betekent. Wat doorslaggevend voor mij kan zijn is een uitgebreid gesprek met een arts en daaropvolgend ook zijn of haar advies. Zolang ik maar ervan overtuigd ben dat iemand in staat is om te begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn van een grootschalig specifieke beslissing.” Verteld Oomen.

Hoe ver is de dementie?

Erfrechtadvocaat Koert Boshouwers weet er ook genoeg van. “Negentig procent van de tijd weet je bijna zeker wat er gaat komen! Iemand word onterfd, vervolgens zeggen ze dat pa of ma het allemaal niet meer op een rijtje had en dat betekent dus dat het testament van tafel moet. Er zijn geen precieze aantallen te noemen, maar ik spreek natuurlijk vaak andere erfrechtadvocaten en als ik dan kijk naar het aantal rechtelijke uitspraken kan ik concluderen dat er door rechters steeds vaker word getwijfeld of een wilsbeschikking wel rechtsgeldig is. Speelde dementie al een grote rol tijdens het opstellen ervan? Uiteindelijk gaat het echt om wilsbekwaamheid.”

Advocaat Arend de Bakker zegt ook dat er groei in dit soort zaken zit. Het verzoek of hij een testament wil aanvechten krijgt hij ongeveer twee keer per maand. Als Arend word gecontacteerd gaat het vaak wel om heel veel geld maar uiteindelijk ook de emotie. “De gedachte dat je bloedeigen moeder of vader om te tuin kan worden geleid maakt dit soort zaken wel speciaal.”

Hij neemt niet elke zaak aan. “Het dossier moet echt wel vol met direct en duidelijk bewijs zitten wil het helpen bij de rechter. Je moet uiteindelijk het tegendeel kunnen bewijzen anders blijft een testament rechtsgeldig. Medische informatie speelt vaak de grootste rol in een rechtszaak maar helaas is dat vertrouwelijk en dus niet makkelijk in handen te krijgen.

Stiekem naar de notariscontract

Het is erfrechtadvocaat Koert Boshouwers een keer gelukt. “Door meerdere verslagen van de verpleging, kennis getuigenis van twee deskundigen en op basis van het medische dossier is de rechter tot de conclusie gekomen dat de vrouw in kwestie niet meer in staat was om haar testament te veranderen.”

Het was een zaak over een broer, zus en hun tante. Al veel eerder had de tante het besluit genomen om haar huis en al haar spaargeld aan haar nichtje over te laten. Het nichtje was haar mentor, bewindvoerder en deed daarbovenop ook al haar administratie. De broer dook opeens op toen veel later de tante op een gesloten afdeling van een verpleeghuis terechtkwam. Hij vroeg of die tante mee kon nemen om wat leuks te doen. Vervolgens nam hij haar een paar dorpen verderop mee naar een notaris en zorgde ervoor dat hij samen met zijn zus erfgenaam werd. Hij was zelf bij het gesprek aanwezig en betaalde de nota ook nog eens zelf.

Boshouwers: “De notaris die de broer in het testament vast legde heeft natuurlijk wel een grote fout gemaakt. Gelukkig zag de rechter dat dus ook. Uiteindelijk waren de verslagen van de verpleging doorslaggevend. Op de dag dat de broer zijn tante had meegenomen om de erfenis te veranderen was de oude vrouw in haar kamer gezien met een pop op haar schoot en zei ze: ‘Ik hoop dat mijn baby de nacht haalt’.”

Zo regel je het goed:

  • Met een volmacht kan een ouder, jou of een ander de bevoegdheid overdragen om zaken te regelen als hij of zij dat niet meer zelf wil of kan
  • De volmacht kan de notaris tevens opnemen in een levenstestament. Dit bestaat uit een of meer volmachten en een overzicht van persoonlijke keuzes zoals een euthanasieverzoek en de uitvaart. Een levenstestament is geen testament, dat geldt pas na overlijden.
  • Een bewindvoerder is nodig wanneer er niks is geregeld. Deze zal moet worden benoemd door een rechter.

1. Yarden
€4.38*
Verzekerd bedrag: €6.353
Kinderen meeverzekerd
Betaaltermijn: Levenslang
*Premie gebasseerd op 18-jarige
 
 
2. Nuvema
€5.83*
Verzekerd bedrag: €7.000
Kinderen meeverzekerd
Betaaltermijn: tot 85 jaar
*Premie gebasseerd op 18-jarige
 
 
3. Monuta
€5.76*
Verzekerd bedrag: €7.000
Kinderen meeverzekerd
Betaaltermijn: tot 85 jaar
*Premie gebasseerd op 18-jarige
 
 
4. Ardanta
€5.81*
Verzekerd bedrag: €7.000
Kinderen meeverzekerd
Betaaltermijn: tot 80 jaar
*Premie gebasseerd op 18-jarige
 
 
5. Dela
€4.08*
Verzekerd bedrag: €5.000
Kinderen meeverzekerd
Betaaltermijn: tot 85 jaar
*Premie gebasseerd op 18-jarige
 
 

Leave a Comment