DELA bouwt eerste groene crematorium in Nederland

DELA bouwt als eerste Nederlandse uitvaartverzekeraar een crematorium met een elektrische oven. Er wordt momenteel in Groningen gewerkt aan de eerste gasloze oven van Nederland. Door verschillende technische ontwikkelingen is het sinds kort mogelijk een crematieoven op electriciteit te laten werken, in plaats van op gas. Ook in de uitvaart industrie willen de aanbieders het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen, en overgaan op groene stroom. 


Hoeveel gas wordt er gebruikt per crematie? 


Voor een gemiddelde crematie is ongeveer 60 kubieke meter gas nodig. Ter vergelijking, een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt  tussen de 1300 en 1500 kubieke meter gas per jaar. Dela zal de eerste in Nederland zijn welke overgaat op electrische ovens, om een wereldwijde trend te volgen met betrekking tot groene stroom. De techniek welke hiervoor wordt gebruikt is door Dela opgedaan in Zwitserland, waar uit onderzoek gebleken is dat stroom tegenwoordig een stuk efficienter kan worden ingezet. Het gas gebruik lijkt in kubieke meters mee te vallen, maar wat Dela met deze maatregel wilt bereiken, is het terugbrengen van van de CO-2 uitstoot.

De berekeningen verschillen nogal van elkaar, maar algemeen wordt aangenomen dat elke crematie tussen de 50 en  150 kilogram CO-2 uitstoot. Door middel van een electrische oven hoopt de aanbieder van crematies een stuk minder uit te stoten. Dit alles in verband met de gewenste klimaatneutraliteit.

Eerste locatie Groningen

Opvallend genoeg kiest Dela ervoor om haar eerste gasloze crematorium te openen in Groningen. Deze provincie is al geruime tijd in het nieuws in verband met negatief nieuws omtrent gas, en lijkt hierdoor de ideale locatie te zijn. De verwachting is dat dit crematorium eind 2019 haar deuren opent. Naast groene stroom zal deze locatie uitsluitend biologische catering verzorgen. Dit alles past bij de duurzaamheidsdoelstelling welke dela zichzelf heeft gesteld. Onderdeel van deze doelstelling is tevens dat Dela ervoor kiest geen enkel nieuw crematorium te openen welke op gasovens opereert. Het team van uitvaartgeregeld24.nl houdt het voor u in de gaten.

Dela uitvaartverzekering

Dela uitvaartverzekering

Dela uitvaartverzekering

  • Verzekerd bedrag € 8750
  • Betaaltermijn: tot 65 jaar
  • Kinderen meeverzekerd

Overall Rating

Dela uitvaartverzekering Info

Leave a Comment