uitvaart - geregeld

Cremeren steeds populairder

De Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) heeft bekend gemaakt dat inmiddels bijna 63% van de Nederlanders kiest voor een crematie in plaats van een begrafenis. Over de eerste helft van dit jaar, zou volgens cijfers van RTL zelfs 67 procent van de overledenen worden gecremeerd. Sinds het jaar 2003 worden er jaarlijks meer personen gecremeerd dan begraven.

Redenen populariteit

Volgens een vooraanstaande hoogleraar Culturele Antropologie, komt de stijging van populariteit door het feit dat mensen graag de controle behouden. Tegenwoordig willen mensen tijdens het leven al beslissen wat er gaat gebeuren, bijvoorbeeld met de lichamelijke resten. Crematies werden vroeger nog als negatief beschouwd, maar die trend lijkt definief voorbij. Er zijn vandaag de dag een hoop opties om uw dierbare te herinerren na een crematie. Naast de welbekende Urn is het mogelijk de as te verwerken in verschillende objecten zoals sieraden, en tevens bestaat de mogelijkheid de as uit te strooien.

Crematies steeds persoonlijker

Crematies worden steeds persoonlijker, de dagen dat er simpelweg koffie en cake werd geserveerd lijken verdwenen te zijn. Omdat de nabestaande van de gecremeerde na afloop van de crematie niet worden benaderd met facturen omtrent grafrechten of onderhoud, lijkt de nasleep van een crematie korter te zijn dan die van een klassieke begrafenis. Een ander niet te missen aspect van de crematie ten opzichte van een begrafenis zijn de kosten welke er bij komen kijken. Het is een feit dat een crematie minder kost dan een begrafenis, zeker op de langere termijn.

Alle uitvaartverzekeraars welke u op deze site vindt, dekken ‘gewoon’ de crematie, net als een begrafenis. Voor de verzekeraar zit hierin geen verschil.

Leave a Comment