Begrafenisondernemer

Een begrafenisondernemer, wordt ook wel uitvaartverzorger, of begrafenisverzorger genoemd. Het zijn termen welke veel gebruikt worden. Nu is er meer focus op de term uitvaartverzorger. Het komt vooral door de toename van crematies in Nederland. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een crematie en daarom is de term begrafenisondernemer minder toepasselijk. Het is echter nog een term welke veel in de volksmond gebruikt wordt voor zowel begrafenissen en crematies.

Wat doet een begrafenisondernemer?

Wanneer iemand overlijdt is het wettelijk verplicht om een uitvaart te laten plaatsvinden. Het moet na minimaal 36 uur gebeuren en binnen zes werkdagen na het overlijden van de persoon. De begrafenisondernemer speelt hierbij een belangrijke rol.Begrafenisondernemer

Het is de verantwoordelijkheid van de nabestaanden om een goede uitvaart te verzorgen. Wanneer de overledene een wilsbeschikking of codicil heeft hoe de uitvaart moet zijn, wordt deze nageleefd. Wanneer er geen nabestaanden zijn dan zal de burgemeester deze verantwoordelijkheid op zich nemen.

Het is in beide gevallen echter zo, dat een begrafenisondernemer of uitvaartondernemer wordt ingeschakeld voor de begeleiding van de uitvaart. Het is trouwens geen verplichting. Men kan ook alles zelf regelen. De uitvaartondernemer zorgt er echter voor, dat alles correct en op de juiste manier gebeurt. Uiteraard volgen ze de wettelijke regels en vereisten.

Wat zijn de taken van een begrafenisondernemer?

Hieronder maken we een opsomming van de taken van een uitvaartondernemer bij een begrafenis of uitvaart. Het gaat onder andere om:

Het controleren van de wettelijke verplichtingen (en naleven) bij een uitvaart

De kosten vaststellen

Het reserveren van een crematorium of begraafplek

Het opstellen van de rouwadvertentie

Het laten drukken (en ontwerpen) van de rouwkaarten

Het verzorgen van het vervoer van de overledene

Het organiseren van de opbaring

Het zorgen voor een doodskist of lijkwade

Het verzorgen van een uitvaartdienst (in een kerk, een tempel, rouwcentrum of moskee)

Het conserveren van de overledene.

Wie betaalt alle kosten?

In Nederland is het de opdrachtgever welke verantwoordelijk is om de uitvaart te betalen. Het zijn vaak de nabestaanden welke deze verantwoordelijkheid dragen. Wanneer er geen nabestaanden zijn, dan zal de gemeente de kosten op zich nemen.Begrafenisondernemer

Er zijn steeds meer mensen welke een uitvaartverzekering nemen en daarmee de uitvaart bekostigen. Het is een slimme keuze om zo de nabestaanden niet op te zadelen met een hoge rekening. Ook is het zo mogelijk om een uitvaart te krijgen welke bij u past. Het is zelfs mogelijk om vooraf uw gehele uitvaart uit te stippelen en te bepalen. U krijgt de uitvaart welke u graag zou willen. Iets wat natuurlijk ook erg mooi is.

De begrafenisondernemer een beschermd beroep?

Om uitvaartondernemer te worden hoeft u niet naar een speciale school te gaan of een opleiding te volgen. U kunt zonder diploma een begrafenisondernemer worden. Er is ook geen controle op deze branche vanuit de overheid. Wel zijn er brancheverenigingen om te zorgen voor de juiste kwaliteit in de uitvaartsector. Het gaat hier om het keurmerk uitvaartzorg.

De brancheverenigingen

Naast het keurmerk uitvaartzorg zijn er ook een aantal brancheverenigingen. Ze zorgen voor meer kwaliteit en vakmanschap binnen de sector. De brancheverenigingen welke er zijn, zijn:

Vereniging van ondernemingen in de uitvaartverzorging (kortweg VOU). Deze branchevereniging was er voor de grotere bedrijven binnen de uitvaartbranche. Tegenwoordig is deze opgegeven.

Begrafenisondernemer

De Nederlandse Unie van erkende uitvaartondernemingen (kortweg NUVU) welke de kleinere bedrijven vertegenwoordigde is ook opgeheven.

De Branchevereniging gecertificeerde Nederlandse uitvaartondernemingen bestaat nog steeds en is de samensmelting van de twee bovenstaande brancheverenigingen NUVU en VOU. Het is de reden waarom we de twee opgeheven brancheverenigingen binnen de uitvaartbranche ook noemden.

De Nardus is een samenwerkende uitvaartorganisatie in de vorm van een vereniging. Ze werken met vrijwilligers. De alliantie begrafenis en crematie ondernemers Nederland is een professionele coöperatie van ondernemers.

Kies de juiste begrafenisondernemer

Wanneer u een begrafenis wilt laten uitvoeren is het goed en belangrijk om de juiste uitvaartondernemer te selecteren. Er zijn volop opties en keuzemogelijkheden waar u gebruik van kunt maken. Laten we een aantal zaken bespreken waar u op moet letten bij het kiezen van een begrafenis ondernemer.

De kosten van de uitvaartondernemer

In de eerste plaats zijn de kosten vaak een belangrijk element. Het is natuurlijk niet zo, dat u veel tijd heeft om een uitgebreid onderzoek te doen. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen, dat het vel u niet over de oren wordt getrokken. Bel een drietal uitvaartondernemers om inzicht te krijgen in het pakket wat ze aanbieden en de kosten welke hierbij horen. Zeker wanneer u zelf de begrafenisondernemer gaat betalen is dit een slimme zet. Het is de eerste stap om de juiste keuze te maken op basis van het budget. Er is echter meer dan alleen de prijs bij een uitvaart.

De kwaliteit van de begrafenisondernemerBegrafenisondernemer

Het is natuurlijk ook belangrijk om kwaliteit te krijgen. U kunt de uitvaart maar een keer doen en u wilt natuurlijk dat het mooi, plechtig en correct verloopt. U wilt een respectvolle uitvaart geven aan de overleden persoon. Het is belangrijk en slim om voor de juiste partij te kiezen welke kwaliteit kan leveren. De kwaliteit is uiteraard belangrijker dan de prijs. Soms is het slimmer om iets meer te betalen en een zeer mooie uitvaart te krijgen dan een lage prijs met een minder perfecte begrafenis.

De reputatie van uw uitvaartondernemer

Wanneer u een begrafenisondernemer uit uw eigen woonplaats kiest is het natuurlijk mogelijk om rond te vragen wat anderen van deze persoon vinden. Doet hij alles correct? Waarom moet u voor deze persoon kiezen? Of zijn er betere partijen om de uitvaart te verzorgen. Het is goed om te kiezen voor een ervaren persoon.

Werken ze samen met uw uitvaartverzekering?

Wanneer u een uitvaartverzekering heeft is het belangrijk om te weten of de begrafenisondernemer ook met de verzekeraars zoals Dela of Monuta samenwerkt. Wanneer dit het geval is dan kunt u snel en gemakkelijk voor deze partij kiezen. De kosten worden vergoed en de verzekeraar heeft ze al doorgelicht op basis van prijs, kwaliteit en vakmanschap.

Kies een goede begrafenisondernemer welke de uitvaart en mogelijke crematie op een respectvolle, goede en professionele manier kan uitvoeren. U zult dan op een mooie manier terug kunnen kijken op de uitvaart. Misschien kent u al een goede uitvaartverzorger en weet u, dat dit de persoon is welke uw uitvaart mag verzorgen. Het is goed om dit in een wilsbeschikking aan te geven. U maakt het uw nabestaanden een stuk gemakkelijker en tevens krijgt u een uitvaart welke u graag zou willen. Uiteindelijk is uw laatste eerbetoon natuurlijk iets wat belangrijk is voor u en uw nabestaanden.