In vijf stappen naar een digitale uitvaart

Digitale dienstverlening is in de afgelopen jaren steeds vanzelfsprekender geworden. Toch is met name de uitvaartbranche een sector waarin veel behoefte blijft bestaan aan persoonlijk contact. De uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat ook hier verschillende online diensten in korte tijd zeer gewild zijn geworden. Weliswaar min of meer gedwongen tot de omstandigheden, maar het heeft wel bijgedragen aan het besef dat het ook anders kan. Zo ga je in vijf stappen naar een digitale uitvaart:

  • Na een overlijden is het gebruikelijk dat de nabestaanden contact opnemen met een uitvaartverzorger. Wanneer iemand terminaal ziek is, wordt vaak al voor het overlijden het nodige geregeld. Dat biedt als grote voordeel dat degene om wie het allemaal draait er vaak zelf nog bewust aan mee kan werken. Gewoonlijk komt de uitvaartverzorger persoonlijk langs, maar wie dat, in verband met de kans op besmetting met het coronavirus, liever niet wil, kan er ook voor kiezen om een videoverbinding tot stand te brengen. Zo kun je op afstand met elkaar overleggen en samen keuzes maken.
  • Het verzenden van gedrukte rouwkaarten wordt steeds vaker vervangen door digitale exemplaren. Het versturen van een e-mail is voordeliger, milieuvriendelijker en sneller dan traditionele post. Je kunt de digitale rouwkaart zo persoonlijk maken als je zelf wilt, dus in feite verandert er niets ten opzichte van vroeger.

 

  • Ook als het niet mogelijk om een uitvaartplechtigheid persoonlijk bij te wonen, biedt de digitale wereld een oplossing. Door het afscheid met camera’s en microfoons vast te leggen, bestaat de mogelijkheid om de ceremonie via het internet uit te zenden. Door het aanklikken van een link kan men vanuit de hele wereld meekijken naar het afscheid van een dierbare. Niet alleen handig tijdens de coronacrisis, maar ook voor mensen die in het buitenland verblijven.

 

  • Nabestaanden kunnen tegenwoordig een digitaal monument voor een overledene oprichten. Ze kunnen hier zelf teksten en foto’s op kwijt en anderen zijn in de gelegenheid om de familie langs deze weg met het verlies te condoleren. Het digitale monument kan zo lang blijven bestaan als men wil.

Ook de uitvaartverzekering regel je tegenwoordig simpel online. Het is een kwestie van mogelijkheden met elkaar vergelijken en de beste optie kiezen. Met een paar keer klikken heb je toegang tot alle gegevens die nodig zijn om een goedkope uitvaartverzekering te regelen en dat geeft veel rust.